Sveže novice

Delovanje piškotkov

Ali smo piškotke uporabljali že pred zakonsko uredbo?

Piškotke uporabljamo že dolgo časa. Vsi imamo na svojih računalnikih, tablicah in mobilnih telefonih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani, ki smo jih pred kratkim obiskali. Novost, je edino zakonodaja (ZEKom-1), ki je stopila v veljavo 15.6.2013. Zakonodaja spreminja način obveščanja oziroma soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do  medmrežja, da bi lahko prepoznavala posamezne naprave, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Piškotki so ključnega pomena za zagotavljanje do uporabnika prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove prednostne izbire in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa učinkovitejše in prijaznejše.

Kako zavrnem in zbrišem piškotke?

Piškotkov ne bomo uporabljali za zbiranje osebnih podatkov o uporabnikih. Kakorkoli, če želite, lahko piškotke ban.si ali spletne strani katerekoli tretje osebe zavrnete ali blokirate, tako da spremenite nastavitve brskalnika – za več informacij glejte funkcijo “Pomoč” v vašem brskalniku. Prosimo upoštevajte, da večina brskalnikov samodejno sprejema piškotke. Če ne želite uporabe piškotkov, jih boste morda zato morali aktivno zbrisati ali blokirati.

Informacije za nekatere najpogostejše brskalnike najdete na spodnjih povezavah.

Firefox
Internet Explorer 9
Internet Explorer 7 in 8
Chrome
Safari (stran v angleškem jeziku)
Opera (stran v angleškem jeziku)

Podrobnejše informacije o piškotkih so na voljo v priročniku informacijske pooblaščenke.